Forbrugerpriserne steg med 1,2 pct. i det seneste halve år

Det seneste halve år, i perioden januar 2017 til juli 2017 steg forbrugerpriserne med 1,2 pct. Hvilket er den højeste stigning de seneste 5 år. Den største prisstigning er sket i varegruppen: Fritid og kultur som steg med 6,7 pct. Der er også enkelte varegrupper, hvor der har været et prisfald. De største prisfald er sket i varegruppen, Boligudstyr, husholdningstjenester -1,9 pct., og Beklædning og fodtøj -1,6 pct.

 

Prisændringer i varegrupperne påvirker den samlede prisstigning forskelligt. De varegrupper, der havde den største påvirkning på de samlede prisstigning var, Fritid og kultur der påvirkede prisindekset med 0,58 procentpoint. Den nedadgående prisændring er Boligudstyr, husholdningstjenester der påvirkede prisindekset med -0,04 procentpoint.

 

Den årlige prisudvikling

Den årlige stigning i forbrugerpriserne var på 1,3 pct. for juli perioden. Stigningen var højere end den årlige stigning året før, prisændringen var her på 0,9 pct.

 

Forbrugerpriserne, procentvise stigninger pr. løbende 12 måneder

 

Reguleringspristallet

Stigningen i reguleringspristallet er næsten det samme som i forbrugerprisindekset. Reguleringspristallet steg i perioden januar 2017 til juli 2017 med 1,4 pct. Den største forskelle var i varegruppen Fritid og kultur som steg med 6,7 pct..

 

Metode

Når det samlede forbrugerprisindekset beregnes, tæller nogle varer mere end andre i udregningen. Prisudviklingen for de forskellige typer varer som fx havregryn og handsker har med andre ord ikke lige stor betydning. Læs mere om hvordan de enkelte varegrupper vægtes og metode for beregning af forbrugerprisindekset på www.stat.gl

 

Prisstatistikken er tilgængelig som pdf-fil på Grønlands Statistiks hjemmeside, www.stat.gl, og på statistikbanken bank.stat.gl Ønskes yderligere oplysninger kan henvendelse ske til Statistikchef Anders Blaabjerg abla@stat.gl eller på tlf. 34 57 81 (direkte).